"Every secret of a writer's soul, every experience of his life, every quality of his mind, is written large in his works"

Thursday, July 18, 2013

UK : ustaz kata (^^,)

Bismillah ..

ehem. ehem. ehem. *dah kenapa ? sakit tekak ke ape. ok saje2 nak mengedik -_-
Alhamdulillah dah masuk 10 Ramadhan, makanya lagi 20 Ramadhan kan? kan? kan? Alar.. tapi ramadhan jangan la pegi cepat2 sangat.

lalalalala ~ *tolong jangan buat ayat nak bosan sangat laa. hmmm.


ehh.
ok tade ape2 nak cakap la.

ohh.mungkin ade.
nak share sikit pengisian Ramadhan kali ini.
berbalik pada  4perkara yang perlu sentiasa diamalkan apabila di bulan Ramadhan. kira kene buat extraa la. pada bulan bulan lain kene buat juga.

PERTAMA. (pehh melayu habaq hang. sebelum ni gatai speaking omputih. cehh)
Perbanyakkan sedekah. tak kiralah sedekah ape pun, mahupun dari fizikal ataupun mental. ehh mental? suke hati aku je bile bercakap kann. heee~ ok. kita amik pengisian si #AA, tak kira sedekah kecik atau besaq banyak atau sikit, yang penting ikut kemampuan dan ikhlas. jangan la nak berlagak kaya sedekah banyak2 pada zahirnya tak mampu. ish ish ish. Contohnya, bersedekah di tabung masjid walaupun seringgit. Nak sedekah lebih tinggi nilainya, dermakan satu sejadah di masjid atau surau. (ini juga contoh si #AA, jangan banyak komplain. hee..)

KEDUA. Memperbanyak membaca Al-Quran.
Kita amik pengisian si #AA ni juga, kalau boleh selepas sesudahnya solat 5 waktu rajin-rajinkan diri membuka dan membaca Al-Quran. Dapat baca sekurang-kurangnya sehelai pun bolehhh.atau satu muka pun tape? ok mungkin faham kot pengisian si #AA ni bagi. hummm. Insyaallah.

KETIGA. Memperbanyak berzikir, berdoa dan beristighfar.
antara doa dan istighfar pada waktu yang mustajab ialah :
  • Saat berbuka puasa. selepas baca doa berbuka tu, berdoa la ape2 yang adik nakk. ehh. haha. #AA.
  • Sepertiga malam terakhir iaitu ketika Allah SWT turun ke langit sehingga waktu Subuh.
  • Memperbanyak istighfar atau memohon keampunan pada waktu sahur.
  • Mencari waktu mustajab pada hari Jumaat iaitu disaat-saat terakhir pada sore hari Jumaat. sore?ehh.bahasa ape pula yang keluar ni? haha.pun bolehh kan.
  • Duduk untuk berzikir, doa dan beristighfar di masjid setelah menunaikan solat Subuh sehingga terbit matahari. ni tak semestinya di masjid, di rumah punnn bolehhh. tapi dalam hadis ada tulis mcm ni : Barangsiapa solat Subuh berjemaan di masjid, kemudian tetap duduk berzikir sehingga terbit matahari dan solat dua rakaat, maka ia akan mendapat pahala haji dan umrah dengan sempurna. (HR At-Tirmidzi)
' Di antara doa kita dimakbulkan adalah apabila kita mula berusaha. '

KEEMPAT. Melakukan solat-solat sunat yang lain. 
hummm.. yang paling utama adalah solat sunat Terawih sebb time bulan Ramadhan je buat. bulan lain tak dak nak buat kot. banyak ganjaran dan pahala yang diberikan dalam solat sunat ni sebb dibuat secara berjemaah. kalau buat sorang2 kat rumah sikit je kot ganjaran yang dapat. hmmm. 

Ohh dah abis daa nak membabbling bercakap cakap cakap cakap mungkin. heee~
sebenaryer tade ape nak tulis, saje nak update something kat blog yg dah lama terbongkang ni. ehh. lagipun, #AA selalu suke cerita pasal 3perkara di atas. sila amik berat dan take note. sekian.ehh. haha.

ehhh.sat sat sat. nak habaq mai. sangat sukekan tanyangan di asrto ceria ni. comell je suara si Rykarl Iskandar.mai la layan sat. heee~
*pandai2 laa korang stopkan lagu che' kat atas tu untuk tengok youtube bawah ni. kawazahimaz..

USTAZ KATA..


" Whoever fasts during Ramadan out of sincere faith and hoping to attain Allah's rewards, 
then all his past sins will be forgiven. " (Bukhari)

Dear God.
i hope you hear my pray.
everyday i pray for him.
Please give me a strenght to wait for him.
Please give me a change to get him.
Please give a  time to understand him.
Please give him a space to accept me.
thanks God becuase give me this test.
#AA (^__^)

hummm.. ehh.ok.
Selamat beramal :))
Jaga hati. Jaga iman. Jaga amal.
Salam Ramadhan. 

4 comments:

Allya Syahirah Riff said...

good sharing. semoga Ramadhan kali ni penuh bermakna :)
eh, AA tu siapa? hehe..
hurm..aku dah lama xtgok astro ceria. rumah aku tak amik. comelnya ustaz kata ni!! :)

liyakama. said...

haha. astro ceria bukan dapat ke? hihi. comel kan ustaz ni. huhu. AA? aa..haha.

Allya Syahirah Riff said...

yekeee. ntah aku tak pena tgok :p
alaaa, sbb aku pon AA. nak tau hikhik

liyakama. said...

alar.. AA kau aku tawu ape. haha. kebetulan je,bukan name sebenr punn. heee~